10 EMPRESES OPTEN A LA 4a EDICIÓ DEL PREMI EMPRENEDORIA RURAL QUINTANES/CASA TARRADELLAS/BBVA/FUNDACIÓ CAIXA MANLLEU

Manlleu, 27 de juny de 2023.

El Premi consisteix en una dotació econòmica de 15.000€ i tres accèssits de 2.000€ que aquesta edició s’atorgaran segons criteris de sostenibilitat, impacte social i empresa jove.
• El guardó, que va tenir la seva primera edició l’any 2016, fomenta l’emprenedoria i la innovació de les empreses de l’entorn rural.

AM Animalia (Vall de Bianya, Garrotxa); Arboretum Mas Joan (Espinelves, Osona); DPagès (Solsona, Solsonès); La Torre i el Soler de N’hug (Sallent, Bages); La Vinyeta (Mollet de Peralada, Alt Empordà); Les Gambires(Torelló, Osona); Llivins(Llívia, Cerdanya); Procuradors Forestals (Sant Julià de Vilatorta, Osona); Sambucus (Manlleu, Osona); Torclum (la Bisbal del Penedès, Baix Penedès) són les 10 iniciatives finalistes que opten al Premi Emprenedoria Rural Quintanes/Casa Tarradellas/BBVA/Fundació Caixa Manlleu de l’entorn rural.

Els guardons, dotats amb un premi guanyador, de 15.000 euros, i tres accèssits, de 2.000 euros cadascun d’ells, s’atorgaran, per primera vegada, segons criteris de sostenibilitat, impacte social i empresa jove.

Les 10 iniciatives finalistes presentaran el seu projecte davant d’un Jurat integrat per 10 membres, representatius del món rural i de tot el territori català el proper 21 de setembre de 2023. El premi guanyador i els tres accèssits es donaran a conèixer el 19 d’octubre de 2023 en el marc de la gala de lliurament del Premi.
La 4a edició del Premi Emprenedoria Rural Quintanes/Casa Tarradellas/BBVA/Fundació Caixa Manlleu de l’entorn rural ha comptat amb un total de 45 inscripcions provinents d’arreu del territori català: Barcelona (44,68%), Girona (25,53%), Lleida (19,15%) i Tarragona (10,64%).

10 iniciatives que impulsen el món rural

AM Animalia (Vall de Bianya, Garrotxa)
Empresa familiar dedicada al sector ramader i agrícola que fa un anys va canviar la seva orientació fundant Animalia per tal poder donar serveis a empreses farmacèutiques per a la realització de nous fàrmacs dins el món veterinari.

Arboretum Mas Joan (Espinelves, Osona)
Conjunt d’activitats que gira al voltant d’un bosc amb sequoies gegants de Califòrnia i arbres de tot el món amb rècords d’altura a Catalunya, tots ells plantats per avantpassats fa més de 100 anys. Sis generacions que han cuidat dels mateixos arbres i entre les seves activitats més recents hi ha visites turístiques i educatives, amb implementació de sistema d’àudioguia que es consulta amb el mòbil.

DPagès (Solsona, Solsonès)
Empresa creada per dos enginyers agrònoms amb l’objectiu de produir carn de porc ecològic d’una forma alternativa, amb una mirada més sostenible i més social. Cria de porcs a la granja de cicle tancat, elaboració de la carn a l’obrador i comercialització directe. Allunyada de la producció convencional, totes les fases de l’empresa estan certificades pel Consell Català de la Producció Ecològica (CCPAE).

La Torre i el Soler de N’hug (Sallent, Bages)
La Granja Torre d’en Roca ha aconseguit recentment un dels seus reptes. Amb la finalitat de poder donar un valor afegit a la llet malgrat el context actual, selecciona de manera natural tot el ramat amb betacaseïna A2, la proteïna original. Una evolució molt nova que recupera el passat.

La Vinyeta (Mollet de Peralada, Alt Empordà)
La Vinyeta és una explotació ecològica de vinya i olivera i un projecte personal fruit de les il·lusions de dues persones emprenedores. Explotació que complementa la producció de vi (Premi Millor Celler per l’Associació Catalana de Sommeliers) amb el cultiu d’oliveres i la producció d’oli, així com la cura del bestiar en un model d’economia circular.

Les Gambires (Torelló, Osona)
Des de ja fa 3 anys, l’explotació de les Gambires està transitant cap a l’agricultura regenerativa, a partir del ramat de 60 vaques, i els diferents monogàstrics, i mitjançant el pasturatge rotacional de Voisson. Transició cap a un model sostenible. Transformació d’una explotació cap a un model regeneratiu.

Llivins (Llívia, Cerdanya)
Celler vitícola situat a Llívia (Girona), basat en el conreu, elaboració i embotellat de vins. La primera anyada comercial data del 2017 i des d’aleshores, surt al mercat amb quatre vins: BLANC DNEU /BLANC DGE/Floc dDNEU i FLOCDGEL. L’únic celler de la comarca. Té l’objectiu de promoure el sector primari amb valor afegit.

Procuradors Forestals (Sant Julià de Vilatorta, Osona)
Implementació d’un nou sistema per a la producció de castanya del massís del Montseny a la finca La Vila de Viladrau. El projecte inclou noves plantacions de castanyer per a la producció de fruit i, al mateix temps, aquest projecte inclou la recuperació d’antigues plantacions centenàries amb la finalitat de conservar el patrimoni ecològic amb una vessant divulgativa i cultural.

Sambucus (Manlleu, Osona)
Empresa d’inserció que neix l’any 2011 amb l’objectiu de crear “espais” de millora professional per a persones en exclusió o en risc d’exclusió social. Desenvolupa la seva activitat en dos grans àmbits: restauració i agricultura.

Torclum (la Bisbal del Penedès, Baix Penedès)
Dins el projecte Torclum, on es cultiva i s’elabora l’oli d’unes 40 hectàrees d’oliveres certificades en ecològic, des de fa uns 8 anys s’inicia un nou repte: crear un molí innovador per extreure l’oli de forma molt diferent al sistema que es troba en els molins convencionals.