OSONA DEBATS ABORDA EL MÓN RURAL I ELS SEUS NOUS REPTES

Manlleu, 8 de maig de 2023.

Divendres, 5 de maig va tenir lloc a l’auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, la 9a edició d’Osona Debats que va tractar sobre el món rural i els reptes que té al davant.
Durant unes quatre hores representants de diferents àmbits i posicions dins del sector primari van abordar el tema.
Iniciava la jornada el president de la Fundació de l’Antiga Caixa Manlleu, Miquel Torrents, donant la benvinguda als assistents i llençant unes quantes preguntes a l’aire que s’anirien debatent al llarg de la tarda. El relleu el va prendre Txell Vilamala, periodista redactora de Política i Societat d’El 9 NOU d’Osona i Ripollès, que va coordinar i conduir el debat.
En primer lloc, va intervenir Rosa Cerarols, geògrafa i coautora del llibre “L’altre món rural” que va parlar de la riquesa i la diversitat de tot allò que no és urbà i dels reptes que tenia davant que no podien solucionar-se amb decisions urbanocèntriques. Van seguir Ariadna Tremoleda i Alfred Vernis, membres de la Càtedra del Món Rural de la UVic-UCC que van posar en relleu que es necessita una mirada optimista del món rural i que té la clau de molts dels reptes que tenim avui. Després va ser el director de l’Escola EFA Quintanes, Toni Martorell i una exalumna, Jana Locher, que van respondre preguntes formulades per Txell Vilamala. Des de l’escola es dona importància a la creativitat a les noves capacitats i valors que avui ofereix la nova ruralitat. Jana Locher va parlar sobre la dificultat afegida de ser arrendataris i no propietaris de la finca on tenen instal·lades les explotacions. La segona part de la jornada constava de dues taules rodones. La primera amb tres pagesos de la comarca Agustí Prat, Lluís Muntal i Ramon Molist que van parlar de les incerteses que està passant el sector com són el canvi climàtic, els mercats i les legislacions i normatives. Aquesta taula va comptar amb la moderació d’Agustí Danés, actual director editorial d’El NOU. I la segona taula rodona va encara les noves oportunitats al món rural. Les intervencions de Ghislaine Contijoch de les Cabres d’en Peyu, la Marina Puigcorbé de Mas el Lladré i Arnau Mundet de l’empresa de comunicació i educació ambiental Zum van visibilitzar una nova manera de fer sobretot molt encarada a sensibilitzar i a donar a conèixer el valor del treball que fa la pagesia dins la societat: “Som rebost, però també som
paisatge i tradició”. Amb aquestes paraules acabava Mundet la seva aportació a la jornada.

Osona Debats: el món rural és una iniciativa de la Fundació Antiga Caixa Manlleu que ha comptat amb la col·laboració d’El 9 NOU i el Consell Comarcal d’Osona.
Totes aquestes ponències i continguts de les taules rodones es recolliran en una nova publicació que sortirà el mes de novembre sota el títol Osona: el món rural.