NOVA EDICIÓ D'”ELS VESPRES MALGASTATS”

Taradell, 29 d’abril de 2021.

El dia 29 d’abril s’inicia una nova edició d’”Els Vespres Malgastats a la Biblioteca de Taradell amb la participació dels poetes Tomàs Arias i Marc Rovira.

A aquesta primer actuació n’hi seguiran 8 més que tindran lloc a les biblioteques i bibliobusos de la comarca d’Osona. En paraules de l’entitat que ho organitza, La Malgastada Associació: “Tenim en compte que la centralitat d’actes culturals i artístics a Barcelona és indiscutible. I, precisament, això és el que ens va motivar l’any 2018 a fer una primera prova del projecte anomenat “Els Vespres Malgastats”. Aquest projecte pretén ser un afluent més per tornar a la comarca d’Osona la seva idiosincràsia com a espai cultural autònom de la Ciutat Comtal. És palès que la descentralització del capital cultural i també artístic augmenta la riquesa simbòlica del territori i particularitza l’indret; a més a més, la recepció d’activitats d’aquest tipus pot ajudar a estimular i a fomentar noves propostes artístiques i nous creadors i creadores. Tot plegat és, alhora, un intent de donar més vida a espais tan importants com ho són les biblioteques municipals”.

Les actuacions estan formades per dos poetes que, prèviament hauran llegit l’obra de l’altre i durant la posada en escena en parlaran i la recitaran, configurant d’aquesta manera un diàleg que enriquirà el discurs d’ambdós.

Després de Taradell, el cicle continuarà a Manlleu, Centelles, Vic, Folgueroles, Roda de Ter, Sant Quirze de Besora, Torelló i Cantonigròs on es posarà punt i final al mes de juliol.

El nom de l’activitat sorgeix de l’afirmació de l’autor nord-americà Don Delillo a l’obra Cosmòpolis on diu: “El talent és més eròtic quan és malgastat”. Aquesta idea de malgastar és la que es casarà amb la paraula viva de la poesia. Quan un poeta recita, la paraula apareix però alhora també s’escapa, es torna efímera i desapareix. Els recitals de poesia permeten consumar el talent del poeta, emmarcar-lo en el moment de la rapsòdia i després oblidar-lo. Els mots s’immortalitzen per mitjà del vers imprès, però és només en l’acte de pronunciar-los que el seu valor i erotisme aflora i poden arribar més enllà. I així els vespres esdevenen volgudament malgastats, feliços.

“Els Vespres Malgastats” compten amb el suport de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, El Consell Comarcal d’Osona i tot un conjunt d’editorials del país.