ES PRESENTA EL XIII FESTIVAL BBVA DE MÚSICA RELIGIOSA DE VIC

FOTO: LLUÍS SALA

Dijous 30 de març, a les 19 h a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic, es va presentar el XIII Festival BBVA de Música Religiosa de Vic.

L’acte, presidit per l’alcaldessa Anna Erra, va comptar amb uns parlaments de l’organització i les entitats que donen suport al festival, una breu conferència i un apunt musical.

Anna Erra, en la seva benvinguda, va enaltir els espais patrimonials de la ciutat que s’omplen de música durant el festival: la música i el patrimoni són dos punts forts de la ciutat dels Sants. Josep M. Riba, rector de les parròquies de Sant Domènec i la Pietat i vicari del Carme, també va parlar de Vic com a ciutat sàvia i culta, amb un pòsit musical molt fort, i va agrair que la presentació tingués un marc tant noble com el de la Sala de la Columna. Seguidament, va ser el torn de Miquel Torrents, president de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, que va voler destacar el suport al festival que ja des del primer any va donar, primer, l’obra social de Caixa Manlleu i, després, la Fundació. Daniel Guardiola, en representació de BBVA CX, va subratllar la quantitat i qualitat dels esdeveniments culturals de Vic i comarca, i va constatar el reafirmament de la seva entitat d’estar al costat de les persones i, per tant, del territori. Finalment, Quim Tèrmens, director artístic del festival, va agrair el suport de tothom qui aposta i fa possible el festival i va explicar les línies que es volen desenvolupar durant aquesta edició: la proximitat (apropar la música a les persones), el país (apostar tant per als músics consolidats com per aquells que comencen), la pedagogia (explicar la música i els espais espirituals on té cabuda) i la diversitat (essent tots diferents, ens uneix el sentiment, que és universal, i la música col·labora a apropar-nos-hi).

L’acte central de la presentació va protagonitzar-lo Jordi Domènech, contratenor i compositor, que va fer una breu xerrada que ell mateix va anomenar “apunts per a una futura conferència” on va parlar de la música des d’aspectes molt diferents: la música per fixar creences, vivències, històries; la música que acompanya la nostra vida quotidiana; la música lligada a l’espiritualitat que comprèn el ritual, el misteri, la màgia i va unida a les celebracions litúrgiques; la música com a viatge, que ens porta d’un estat a un altre, per acabar anomenant alguns compositors que amb la seva obra van buscar una relació espiritual, religiosa i de transcendència: Bach, Bruckner, Mahler, Messiaen, Arvo Pärt.

Per finalitzar l’acte es va poder gaudir d’un petit concert del violoncel·lista Manolo del Fresno, que va interpretar el Preludi de la suite núm. 2 i Sarabanda de J.S. Bach.

El Festival està organitzat per la Comissió de les parròquies de la Pietat, Sant Domènec i el Carme, l’Ajuntament de Vic, la Fundació Antiga Caixa Manlleu i BBVA CX. Hi col·labora el Consell Comarcal d’Osona.