TAULA RODONA: LA FI DEL MODEL DE LES CAIXES CATALANES: UN PROCÉS INEVITABLE?

Manlleu, 13 d’abril de 2022.

Taula rodona amb motiu de l’exposició “Una caixa, un territori. 125 anys de la creació de Caixa Manlleu”.

Amb la participació d’alguns dels protagonistes que van viure de prop el procés de desaparició de Caixa Manlleu i el teixit de caixes catalanes.

L’any 2021 es van complir 125 anys de la creació de la que va ser una de les institucions més importants de la comarca d’Osona durant tot el segle XX: Caixa Manlleu. Per commemorar aquesta data la Fundació Antiga Caixa Manlleu i el Museu del Ter han produït l’exposició temporal “Una caixa, un territori. 125 anys de la creació de Caixa Manlleu” que encara es pot visitar al Museu del Ter fins l’1 de maig de 2022.

Des de l’any 1896 Caixa Manlleu va ser un dels pilars de l’estalvi i del desenvolupament econòmic i industrial d’Osona. La seva desaparició l’any 2010 integrada en el conglomerat de caixes Unnim (Manlleu, Sabadell i Terrassa), que acabaria absorbit pel banc BBVA, va ser un cop fort pel territori que pocs anys abans ningú hauria imaginat després de 104 anys d’història.

L’exposició dels 125 anys ha fet re emergir la memòria del que va significar aquesta institució financera i la seva obra social pel territori. I aquesta memòria també ha fet ressorgir el debat sobre el procés que va implicar la desaparició de Caixa Manlleu en plena crisi econòmica i financera.

Per reflexionar i debatre sobre aquell moment, encara proper de la nostra història, que va implicar la desaparició de la caixa, la Fundació Antiga Caixa Manlleu i el Museu del Ter proposen la realització d’una taula rodona amb el títol:

“La fi del model de les caixes catalanes: un procés inevitable?”

Participaran en aquesta taula rodona quatre persones que des de diverses responsabilitats van viure en primera línia tot el procés: Antoni Castells, professor emèrit de la UB i exconseller d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya; Antoni Garrido, catedràtic d’economia aplicada de la UB i membre de l’Institut d’Economia de Barcelona (IEB); Jordi Espona, advocat, exsecretari general de Caixa Manlleu i excap d’assessoria jurídica d’Unnim; i Jaume Ribera, professor d’IESE i expresident de Caixa Terrassa i d’Unnim. La taula estarà moderada per Pilar Abril, subcap d’economia de TV3.

L’acte tindrà lloc el 22 d’abril a les 19.30 h al Museu del Ter i se’n farà també la retransmissió en línia a través del canal de Youtube del Museu del Ter.

Per poder veure el vídeo de la taula rodona aneu aquest enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=B8bT-gcsPe8&t=26s