EL PROGRAMA DEL XVI FESTIVAL BBVA DE MÚSICA RELIGIOSA DE VIC

Vic, octubre de 2020

El XVI Festival BBVA de Música Religiosa de Vic se celebrarà entre el 23 d’octubre i l’1 de novembre en format presencial adaptat a les circumstàncies actuals. 

El Festival, que  té lloc anualment per Setmana Santa, va quedar en suspens la primavera passada en motiu de la pandèmia. No obstant, i tal i com diu Josep M. Riba, rector de les parròquies d’El Carme, Sant Domènec i la Pietat de Vic i, impulsor del Festival: “hem estat tossuts a no voler anul·lar-la. La ciutat i el públic, ho mereix.”

L’edició d’enguany s’ha adaptat a la situació que viu, avui, el nostre país. Semblantment, s’han limitat les capacitats dels dos espais on se celebrarà el Festival: les esglésies de Sant Domènec i de l’Escorial de Vic, aplicant les mesures de seguretat necessàries i atents als canvis de cada moment.

Les entrades seran numerades i es posaran a la venda a partir del 15 d’octubre a l’Oficina de Turisme de Vic. La venda serà exclusivament anticipada i tota la recaptació es destinarà al Banc d’Aliments per contribuir a la lluita contra la pobresa, fent arribar els aliments a persones en situació de precarietat alimentària del nostre entorn.

Miquel Torrents, president de la Fundació Antiga Caixa Manlleu i col·laborador des dels seus inicis, juntament amb el BBVA, comenta: “La Fundació ha cregut en la continuïtat del festival perquè també considera que la cultura és segura i essencial, però sobretot és clau perquè ens aporta benestar emocional tan necessari aquests dies que estem vivint”. 

Daniel Guardiola, director de zona d’Osona de BBVA destaca “que el Festival BBVA de Música Religiosa s’ha consolidat com un festival amb personalitat pròpia que ja forma part de la programació cultural de Vic. Des del BBVA estem molt contents de poder ajudar a fer-lo possible, especialment en un any tan complicat com aquest”. A la vegada Guardiola posa èmfasi en “el compromís de tots els organitzadors tant pel territori com per la cultura, que a nivell de sector ha patit molt les conseqüències de la pandèmia, però que cal seguir recolzant perquè s’ha demostrat que és més necessària que mai.”

Des de la direcció artística del Festival, explica Quim Térmens, “s’han seleccionat obres d’un gran nivell musical mantenint l’esperit que l’ha caracteritzat en les edicions anteriors tot fomentant la proximitat d’artistes i músics joves i la diversitat d’estils, per oferir obres musicals de qualitat i propostes innovadores.” 

El festival s’inicia el dia 23 d’octubre amb Adolf Osta (veu i guitarra) i Adriana Alcaide (violí) que ens mostraran la convivència de la sonoritat íntima del violí barroc versus la música tradicional; El dia 24, Leos Quartet oferirà un repertori d’obres de diferents compositors amb Ferran Albrich (baríton) i l’actor osonenc Xavier Boada. El Rèquiem de Mozart en versió de C. Czerny interpretat al piano a quatre mans per Nexus Piano serà el dia 25 i tancarà el primer cap de setmana de concerts. Divendres 30 d’octubre seguirà el guitarrista Bernat Padrosa amb obres del compositor català F. Mompou; dissabte 31, onze poemes de Joan Maragall musicats per Anna Martínez i acompanyats del violoncel per Sandrine Robilliard i les percussions d’Eli Ben Avi, ens endinsaran a l’essència de la mediterrània. Per finalitzar el festival, diumenge 1 de novembre, l’Orquestra de Cambra de Terrassa 48 acompanyat de la veu d’Enric Arquimbau ens oferiran una adaptació per a cordes de la Creació de Haydn.

Enguany, i també per a contribuir a millorar l’estat d’ànim de les persones grans que tant pateixen els efectes de la Covid-19, el primer concert d’Adolf Osta i Adriana Alcaide es gravarà i es farà arribar a les residències de la gent gran de la ciutat.  

El programa el podeu trobar en detall a:  http://musicareligiosavic.cat/

El festival l’organitzen les Parròquies de la Pietat, Sant Domènec i El Carme, l’Ajuntament de Vic, La Fundació Antiga Caixa Manlleu, BBVA i compta amb la col·laboració de la Fundació Privada Girbau, la Institució Puig-Porret, el Consell Comarcal d’Osona, el 9Nou i Vic, Ciutat cuidadora.