LA IX EDICIÓ D’OSONA DEBATS SE CENTRARÀ EN EL MÓN RURAL

Manlleu, 26 d’abril de 2023.

  • La jornada vol posar en relleu la necessitat de la pagesia en la nostra societat en contrast amb les incerteses que travessa aquest sector

L’auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu acollirà el divendres 5 de maig la novena edició d’Osona Debats, enguany centrada en el món rural. Impulsada per la Fundació Antiga Caixa Manlleu i amb la col·laboració d’EL 9 NOU i el Consell Comarcal d’Osona, la jornada vol ser un punt i seguit d’anàlisi i debat, però també de propostes de cara al futur per orientar accions i polítiques amb l’objectiu d’aportar millores al conjunt de la ciutadania osonenca. Es posaran a sobre la taula, qüestions com  la nova ruralitat, les incerteses a causa d’amenaces com el canvi climàtic, la transformació energètica, l’excessiva burocratització i, aspectes més optimistes com són les noves alternatives que ens ofereix el món rural.

La jornada Osona: el món rural estarà moderada per la periodista d’El 9 NOU Meritxell Vilamala i comptarà amb tres presentacions i dues taules rodones. La primera presentació anirà a càrrec de Rosa Cerarols coautora del llibreL’altre món rural. Seguidament, Ariadna Tremoleda i Alfred Vernis abordaran el tema de la nova ruralitat, i per acabar la primera part, Toni Martorell, director de l’Escola Agrària Quintanes i, Janna Locher, exalumna, explicaran la importància que té un centre educatiu com aquest en una comarca com la nostra.

Després de la pausa se succeiran dues taules rodones. La primera amb els pagesos Agustí Prat, Lluís Muntal i Ramon Molist que tractaran la ramaderia a Osona i, a la segona taula rodona, es presentaran tres projectes que són exemple de les noves oportunitats que ofereix el món rural i que acostumen a liderar els joves. Hi intervindran representants de Les cabres d’en Peyu, el Mas el Lladré i l’empresa de comunicació i educació ambiental Zum.