EL II CONGRÉS DE VOLUNTARIAT D’OSONA FINALITZA AMB PREMI PER LA COORDINADORA DEL VOLUNTARIAT D’OSONA

Vic, 16 de novembre de 2021.

Els dies 12 i 13 de novembre es va celebrar el Segon Congrés del Voluntariat d’Osona, a l’Aula Magna de la Universitat de Vic, que va tenir com a eix central el món educatiu i el voluntariat. Un centenar de persones de les 51 entitats que conformen la Coordinadora van assistir-hi repartits entre els dos dies.

Es va presentar el Pla Pilot Escoles per la Justícia Social-COV i es va debatre com afrontar el repte del voluntariat i quines eines tenim per deixar enrere la crisi de la COVID. També es van presentar els premis ‘COV demà’, un destinat al món escolar i l’altre a l’entorn acadèmic.

Quant al Pla Pilot Escoles per la Justícia Social-COV, es van detallar els centres escolars participants: Escola FEDAC de Prats de Lluçanès (nivell primària), CEES Seminari Vic (curs secundària – cicles formatius), els Castanyers de Viladrau (escola rural primària) i les Escoles de Gurb (nivell primària). Es va posar com a referència l’Escola Verda, per aconseguir que el voluntariat i la solidaritat es converteixin en normalitat en les escoles, amb la voluntat d’aconseguir que els alumnes (i entorn més proper) prenguin consciència de la Justícia Social. Abans, però, la mateixa tarda del divendres es van poder escoltar algunes experiències entorn el voluntariat i la solidaritat en el món educatiu i el seu futur amb la participació de Francesc Mateu (moderador), Queralt Prats (Artransforma), Rosa Capell (mestra), Roser Batlle (especialista en APS), Alejandra Manau (Fundació Impulsa), Enric Canet (Casal dels Infants) i Jaume Ordeig (Fundació Quadpack).

En acabar la jornada alguns membres de la Coordinadora van desplaçar-se a la Canal de Tona a l’acte de celebració del Premi l’osonenc de l’any. En un any marcat per la pandèmia i on el paper dels voluntaris va ser vital des dels primers dies del confinament, els lectors d’EL 9 NOU van escollir la Coordinadora del Voluntariat d’Osona com a Osonencs de l’Any. L’investigador vigatà Julià Blanco i l’economista Núria Macià, directora de Creacció, van ser els finalistes d’aquesta edició.

La jornada de dissabte es va centrar més en les entitats que conformen la COV. Es va treballar com han de participar les entitats en el Pla Pilot Escoles per a la Justícia Social-COV, el futur del voluntariat a partir de la pandèmia, la posada en marxa d’un Punt de Voluntariat d’Osona i accions a fer per captar voluntariat i el suport de l’Administració. El paper de la COV, què pot fer la COV per a les entitats i també què poden aportar elles a la COV va ser una reflexió comuna i en veu alta, abans de tancar el Congrés amb la celebració de l’Assemblea de la COV.

El II Congrés del Voluntariat d’Osona l’organitza la Coordinadora del Voluntariat i, des dels seus inicis l’any 2019, compta amb el suport de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, la UVic i l’Ajuntament de Vic.