GRANJA MAS BES, 1r PREMI EMPRENEDORIA QUINTANES/BBVA DE L’ENTORN RURAL 2021

Vic, 21 d’octubre de 2021.

El guardó també ha lliurat un accèssit a cada un dels sectors participants:
Talkual (Agroramader), Japan Espais (Jardineria) i SingularWood (Forestal)

El premi, de caràcter biennal, es va crear l’any 2016 per fomentar l’emprenedoria i la innovació en el món rural

Granja Mas Bes, ubicada a Salitja (Girona), és la guanyadora del 1r Premi Emprenedoria Quintanes/BBVA de l’entorn rural 2021, dotat amb 15.000 euros. La història de Mas Bes i la família Viñolas es remunta a la segona meitat del S. XIX amb dues vaques de la raça Frisona-Holstein. A l’actualitat, Granja Mas Bes té més de 1.200 vaques i destaca per la seva diversificació. El jurat ha valorat el caràcter emprenedor de la família propietària de la finca, la transformació en un negoci diversificat i capaç de portar a terme activitats de diferents tipologies, així com la importància que tenen aquest tipus d’iniciatives per a la revalorització del territori.

Aquest 2021, el guardó també ha lliurat tres accèssits, de 2.000 euros cada un, als diferents sectors participants (Agroramader, Jardineria i Forestal).

L’accèssit en el sector Agroramader ha estat per a Talkual de Bellpuig (Lleida) pel seu caràcter innovador i la seva capacitat per aprofitar les noves tecnologies i el canal online per donar sortida a un tipus de producte no estètic que d’altra manera seria rebutjat. Creada amb la missió d’eliminar el malbaratament d’aliments, ofereix caixes de fruita i verdura imperfecta.

L’accèssit en el sector de la Jardineria s’ha lliurat a Japan Espais, de Manlleu (Barcelona) per la singularitat del projecte respecte d’altres empreses del sector i la seva capacitat per innovar i desenvolupar activitats connexes a la jardineria. Especialitzada en jardineria, paisatgisme i natura, aquesta empresa d’exteriorisme es caracteritza pel tracte personalitzat.

L’accèssit en el sector Forestal ha anat a parar a mans de SingularWood, de Santa Coloma de Farners (Girona) per la singuralitat del projecte i la possibilitat de reutilitzar i transformar un recurs natural com és la fusta en un objecte de disseny. Aquesta iniciativa, que és el resultat de la col·laboració entre productors forestals, té com objectiu principal facilitar la comercialització i donar un valor afegit a les fustes dels boscos amb característiques especials i singulars.

D’aquesta manera Granja Mas Bes, Talkual, Japan Espais i SingularWood se sumen al conjunt de projectes reconeguts amb el Premi Emprenedoria Quintanes/BBVA de l’entorn rural que l’escola EFA Quintanes, juntament amb la Fundació Antiga Caixa Manlleu, BBVA i Casa Tarradellas, van crear l’any 2016 per posar en valor els negocis i les activitats del món rural i reconèixer la feines dels emprenedors que gestionen un entorn pròsper, mitjançant iniciatives ètiques que contribueixen al creixement econòmic del país.

En el marc d’aquesta 3a edició, que ha coincidit amb la pandèmia, han nascut iniciatives fruit de l’emprenedoria i l’estima pel món rural. I és en aquesta línia que Toni Martorell, director de l’Escola EFA Quintanes, subratlla que “hem esdevingut més emprenedors que mai. En moments de dificultat, l’ingeni i l’afany de superació és l’única via per seguir en el sector. Hem vist néixer propostes increïbles que diuen molt de les persones i empreses que estimen el món rural”.

Una realitat que, per José Ballester, director territorial de BBVA a Catalunya, posa en valor la capacitat emprenedora del món rural: “cal posar en valor el món rural i la seva importància en l’estabilitat de l’economia, i impulsar estímuls com aquest premi per promoure-hi l’emprenedoria”.

El Premi Emprenedoria Quintanes/BBVA de l’entorn rural és un reconeixement a les iniciatives emprenedores vinculades a l’agroramaderia, la jardineria i el sector forestal i una empenta a les persones i les empreses que formen part del món rural a continuar lluitant per les seves idees.

En aquest sentit Miquel Torrents, president de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, ha destacat la voluntat de l’entitat en poder incidir en l’entorn local i en la millora social, molt especialment a la comarca d’Osona, que té un pes important dins el món agroramader i rural per les seves característiques territorials i activitat econòmica.

Per la seva banda, Miquelina Saborit, directora de comunicació de Casa Tarradellas, ha exposat que “és un honor per a Casa Tarradellas promoure aquests premis dels que en compartim el seu ideari: l’esperit innovador, l’aposta pel món rural, la voluntat de recolzar les petites idees”. I ha encoratjat “als emprenedors a lluitar per les seves idees, perquè d’una llavor en creix l’arbre i de l’arbre el fruit. I aquest és l’objectiu del premi: trobar aquestes llavors i ajudar-les a brotar”.

L’acte de lliurament de guardons ha tingut lloc aquest dijous 21 d’octubre a la tarda en el marc d’una gala que s’ha celebrat a l’Auditori Marià Vila d’Abadal de l’edifici el Sucre de Vic i que també s’ha pogut seguir en streaming.

Per a més informació dels guardonats:
Granja Mas Bes, Salitja (Girona): masbes.com
Talkual, Bellpuig (Lleida): talkualfoods.com
Japan Espais, Manlleu (Barcelona): japanespais.cat
SingularWood, Santa Coloma de Farners (Girona): singularwood.cat

Iniciatives distingides amb el Premi Emprenedoria Quintanes/BBVA de l’entorn rural des del 2016:

3a edició del Premi (2021)
Premi Emprenedoria Quintanes/BBVA de l’entorn rural Granja Mas Bes, Salitja (Girona)
Accèssit sector Agroramader Talkual, Bellpuig (Lleida)
Accèssit sector Jardineria Japan Espais, Manlleu (Barcelona)
Accèssit sector Forestal SingularWood, Santa Coloma de Farners (Girona)

2a edició del Premi (2018)
Premi Emprenedoria Quintanes/BBVA de l’entorn rural Farm Brewery Lo Vilot, Almacelles (Lleida)
Accèssit Associació Trenca (Lleida)

1a edició del Premi (2016)
Premi Emprenedoria Quintanes/BBVA de l’entorn rural Can Garús, Llers (Girona)
Accèssit Mas el Lladré, Les Llosses (Girona)