Vic, 30 de novembre de 2019.
La VI edició d’Osona debats, impulsada per la Fundació Antiga Caixa Manlleu amb la coorganització de l’Ateneu de Vic i la col·laboració del Consell comarcal d’Osona, va tractar divendres el tema de la cohesió social i va aplegar una vuitantena de persones a la Sala Modernista del Casino de Vic.
Montserrat Solerdelcoll, coordinadora de la jornada, introduïa els dos primers ponents: Ester Busquets, professora d’ètica de la UVic-UCC, que va parlar de l’Ètica de la cura: construint una nova realitat i va realçar la importància de cuidar-nos els uns als altres per aconseguir ser una societat millor introduint un nou concepte, el de “cuidadania”. I Rafa Madariaga, professor d’Economia de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la UVic-UCC, que iniciava la seva intervenció sota el títol Cohesió social a Osona: desigualtats i segregació, i destacava, enmig d’una gran quantitat de dades que reflectien la realitat social a la Comarca, que “hem de tenir uns valors compartits que no necessàriament han de ser els mateixos per a tothom”. Després va ser el torn de Miquel Franch, educador social i exalcalde de Torelló, que va ressaltar la situació de les persones no comunitàries sense papers, que “en són moltes, i que no tenen accés lliure al mercat de treball ni als serveis bàsics; però el més greu, és que no existeixi una política clara ni des dels municipis ni des del Consell Comarcal per afrontar-ho”. Betlem Parés, coordinadora de l’Àrea de serveis a les persones i promoció econòmica de l’Ajuntament de Manlleu, per la seva banda, va destacar l’encert de Manlleu en aprofitar l’oportunitat que la Llei de barris va donar a la ciutat, tot apuntant que la bona governança i funcionament van ser l’èxit del projecte, que es va desenvolupar bàsicament al barri de l’Erm.
Després de la pausa, es va constituir una taula formada per cinc persones que es van anar succeint amb les seves intervencions de curta durada. Es tractava d’experiències que des de diferents vessants treballen per afavorir la cohesió social. Quim Crusellas, director del Festival de cinema oriental, va parlar de com el cinema pot ser una eina inclusiva i transformadora; Carme Vilaregut, presidenta de l’Associació de veïns i veïnes del Remei, va posar la seva experiència personal com a veïna, alumna i actualment mestra, amb una reflexió de “fins quan una persona és immigrant i quan deixa de ser-ho?”; en el torn següent, Dolors Solà, mestra, filòloga i exdirectora del Centre per a la Normalització lingüística, va convidar les persones que s’aplegaven a la sala a fer-se del Voluntariat per a la Llengua, destacant la importància d’aquesta en la integració de les persones, i, per acabar, M. Assumpció Martínez, advocada i col·laboradora en diferents moviments socials i feministes, va fer un pas endavant plantejant i reptant tothom a trobar noves fórmules per transformar la societat des de les “noves” identitats individuals i col·lectives.
Per acabar, es va fer un debat entre els i les participants i el públic en el qual es va posar en relleu la importància de treballar de manera integral, sumar esforços entre les administracions locals, comarcals i les entitats, i compartir accions i propostes per afrontar la realitat social a la comarca d’Osona, millorant així la vida de totes les persones que hi vivim.