EL ManlleuActua MÉS COMPROMÈS

Manlleu, 20 de juny de 2019.

La mostra dedicada al ‘Teatre d’infants i joves a escena’ creix en activitats, participants i públic.

Aquest diumenge 2 de juny ha finalitzat la tercera edició del ManlleuActua, que va començar el 21 de maig amb el Taller d’escriptura teatral per a joves, va continuar la setmana del 27 de maig amb els intercanvis teatrals entre les cinc escoles del municipi i ha culminat el cap de setmana 1 i 2 de juny amb la representació de quatre obres de teatre (arribades d’aules de teatre Mataró, Martorell, Manlleu i Torelló) i dues lectures dramatitzades presentades per alumnes de les escoles i instituts de Manlleu.

Les guerres i els conflictes socials a escena

De les obres i lectures presentades, cal destacar el compromís social en la tria dels temes que s’han dut ha escena, sobretot per part de les companyies joves.
L’obra Croades (de Michel Azama, presentada per l’Aula de Teatre de Martorell) i la lectura No parlis amb estranys, d’Helena Tornero, per part d’alumnes dels instituts manlleuencs, han construït dos discursos molt diferents sobre la guerra: des de la cruesa i la deshumanització més brutal que es denuncia en la primera, a l’herència silenciosa dels conflictes bèlics que hem escoltat a la lectura.

Així mateix, l’obra Vertigen (versió lliure a partir de l’obra Qüestió d’honor de Lutz Hübner, de l’Aula de Teatre de Mataró) ens ha posat al davant dels conflictes d’identitat i la violència de gènere mentre la lectura Nassos, nassos, nassis, de Quim Canals, convida a una reflexió sobre la xenofòbia.

Més còmplices i més públic

D’altra banda, les dues obres de teatre presentades pels més petits: Jeux d’enfants (del grup Xarxa Teatre de Torelló) i Tremendus castigats (del Teatre Centre de Manlleu) han aportat la poesia estètica, el vitalisme i el riure al ManlleuActua. També aquestes dues obres han estat les que han omplert la platea del Teatre Centre, en una edició del ManlleuActua que ha crescut en nombre de participants i d’espectadors.

Aquest any les cinc escoles de Manlleu han participat en els intercanvis previs al cap de setmana: Escola Pompeu Fabra, Escola Puig-Agut, Vedruna Manlleu, Escola Quatre Vents i Casals Gràcia. I elstres IES també s’hi han afegit (Institut del Ter, La Salle Manlleu, IES Antoni Pous i Argila), implicant els seus alumnes en les lectures dramatitzades i en el taller d’escriptura organitzat com cada any a laBiblioteca Municipal de Manlleu BBVA.

Aquest gruix de col·laboracions ha fet que més de 700 infants i joves hagin format part de totes les activitats organitzades, des del 21 de maig. Pel que fa al cap de setmana d’espectacles, 90 artistes d’entre 5 i 20 anys han pujat a escena i un total de 480 persones han assistit als espectacles i lectures com a públic.

Un equip de voluntaris en creixement

La participació de l’equip de voluntaris i voluntàries joves del ManlleuActua també ha augmentat. Apart del suport en tasques de producció, en aquesta edició han escrit i interpretat les presentacions teatralitzades dels diferents espectacles i han col·laborat com a fotògrafs i com a creadors de continguts per a la premsa i les xarxes socials.

Així mateix, un grup d’alumnes de La Salle han participat al ManlleuActua (dins el programa FAIG APS). Han creat la imatge del cartell d’aquesta edició i contingut audiovisual propi per a xarxes.

ManlleuActua: un espai de trobada on acostar-se a l’ofici del teatre

ManlleuActua va néixer l’any 2017, vinculat al Premi BBVA de Teatre, com a espai de trobada per als infants i joves que comparteixen la passió pel teatre en tots els seus vessants: com a creadors, com a intèrprets, com a lectors i/o com a espectadors. Aquest projecte desitja incentivar una vinculació real dels nens i joves amb l’ofici teatral;; fomentar no tan sols el respecte i l’amor pel teatre sinó també l’esperit crític en els espectadors adults del futur.

A part d’assistir a totes les activitats programades, actors i públic han compartit l’Intermezzo, el dinar que ha tingut lloc el dissabte 1 de juny als Jardins de Can Puget.
Aquest any el dinar ha inclòs una acció sorpresa per part de l’actriu Eva Marichalar-Freixa: “L’hora de dinar”.

ManlleuActua està organitzat per la Fundació Antiga Caixa Manlleu, amb el suport de l’Ajuntament de Manlleu, BBVA CX i Fundació Antigues Caixes Catalanes.