ACTE DE LLIURAMENT DEL PREMI PLANA DE VIC 2018

Vic, 10 de novembre de 2018. Dissabte a 2/4 de 9, al Temple romà de Vic, va tenir lloc la Festa anual  que organitza el Patronat d’Estudis Osonencs. L’acte consisteix en el lliurament dels premis Plana de Vic i Plana de Vic jove per part de la Fundació Antiga Caixa Manlleu i la Fundació Puig-Porret respectivament. També hi va haver una conferència impartida per la Dra. Irene Llop titulada La presència jueva a Vic al segle XIII: de les famílies a la comunitat.

Pel que fa al Premi Plana de Vic Jove destinat a premiar els millors treballs de recerca d’interès per a la comarca d’Osona, en aquesta ocasió el jurat del premi va decidir concedir-lo ex aequo als següents treballs:

  • Projecte d’organització energètica dels edificis municipals de la comarca d’Osona, d’Enric Pous Rossinyol, de l’Institut de Vic
  • Les dones marroquines en la societat vigatana, de Yasmina Bentri Bajia, de l’Institut la Plana.

Pel que fa al Premi Plana de Vic, en aquesta edició, que era la 31a, s’hi van presentar vuit treballs. El jurat en el seu veredicte va valorar la gran qualitat dels vuit treballs. Donat que les bases estableixen que el premi és indivisible, el jurat, tenint en compte l’extensíssima feina realitzada, tant en la recopilació i processament de dades, com en la reflexió i la interpretació del fenomen, per la presentació acurada, la gran quantitat de referències que es donen i per la reflexió i treball en buscar un títol representatiu i al mateix temps atraient va decidir atorgar el premi Plana de Vic 2018 al treball:

  • Abarracats. La pesta de 1650 – 1654 a la Muntanya Catalana de Girona a Manresa, de Francesc Roma i Casanovas

El Jurat prenent en consideració la novetat i originalitat dels temes recomana la publicació del treball premiat i també del treball: Literatura i devoció populars a Osona per “lo any de la saquedat” (1817).